Инвестиции в земеделски земи

Дискусия в 'Недвижими имоти' започната от P4vl3n, 29 Юли 2020.

 1. P4vl3n

  P4vl3n Финансов стажант

  Регистриран:
  29 Юли 2020
  Постове:
  1
  Лайкове:
  1
  Репутация:
  3
  Здравейте,

  Разрових се из различни форуми, за да открия повече информация относно покупка на земеделска земя. Имам оферта, която си мислех, че е доста завишена, но след малко търсене успях да установя, че цената на дка, която предлагат всъщност е прилична.

  3 от 5 човека казват, че инвестиция в земеделска земя е хубава, но само 1 от 10 имат подобна инвестиция и все още не съм се сблъсквал с този човек, за да ме посъветва. (статистиката е съчинена от нищото)
  Има ли хора сред вас, които държат земеделска земя в момента?
  Как я закупихте и с какви проблеми се сблъскахте?
   
  JOJOBG likes this.
 2. jorocontrola

  jorocontrola Финансов стажант

  Регистриран:
  8 Окт 2018
  Постове:
  12
  Лайкове:
  2
  Репутация:
  3
  Location:
  София
  Гледам, че няма много мнения, така че да си кажа скромният опит/наблюдения:
  - имам познат, който купува в едно село до Чирпан. Мисля, че вече има 100-120дка. Купува на около 1000лв/дка. Познава се вече с ареднатора и ако изпадне нещо му се обаждат и така.
  Тази година рентата му е на 40лв/дка, мината - 36лв/дка.
  Системно си купува и мисля, че ще продължи, ако изпадат парцели. Доходността не е висока, но риска е доста нисък.

  - както голяма част от имотите, така и един, в който майка ми имаше наследствен дял, са на много собсвеници (неподелени). Братовчедка и явно и беше писнало и си продала дела на някакви брокери. После те почнаха да звънят на майка ми да им продаде и тя дяла си. Питаме и и казах да не продава. Скоро след това вече и се обадиха с нова оферта - тя да купува. Тогава се намесих аз. Купих обратно от брокерите, преразпределихме с другите наследници и сега имам около 12дка в Плевенско. Като цяло майка ми държеше 1/6, но като сметнем и брат ми кажи речи си купих земята (около 900лв/дка). Миналата година си взех първата рента (около 45лв мисля) и това е за сега.

  Купуваме кеш, проблеми нямаме за сега.
   
 3. Вальо

  Вальо Одитор

  Регистриран:
  24 Май 2018
  Постове:
  93
  Лайкове:
  61
  Репутация:
  27
  Инвестицията в земеделска земя е като всяка друга инвестиция, но различна (би казал Валери Божинов). Ще си дам и моите пет пари, пък всеки да ги чете според разбиранията си.

  1) Земята има ниска доходност като на недвижимото имущество (ХАпартаменти и т.н.) - върви с доходност около 3-7%. Сделки за 7% доходност в повечето случаи не стигат до случайни купувачи.
  2) Ликвидност - зависи от земята, но продажбата на земеделска земя е много по-бърза от един Хапартамент. Участвал съм три пъти в такива сделки (в бранша със селскостопански машини съм и имам доста познати земеделци) и всичко се случи бързо, лесно, точно. Едната страна има земя, другатат страна има пари. Уточняват цената и за десетина дни се случва сделката.
  3) От голямо значение е класа на земята. Вече рядко се продава висок клас земя или пък цената е неадекватна.
  4) Хубаво е да е на големи парцели - тогава и цената е друга. Под големи се има предвид над 100 декара. В случая на малък инвеститор - поне над 20 декара. Просто на арендаторите не им се занимава с договори, ренти, разправии за 2-5 декара.
  5) Някои казват, че земята е неизчерпаем ресурс. Всъщност земята е много ценен ресурс и той вече е изчерпан като количество. Не можем да си произведем 200 декара земя, нали? (да не задълбаваме какво правят Япония, Дубай и т.н. ;) - те могат) Популацията на земята расте постоянно, логично е всяко късче земя на планетата в един момент да бъде населено или обработвано от хора. Логично и по тази причина цената на земята да расте. На запад цените на декар са доста по-високи, но от няколко години при нас има един таван от около 2500 лв, който не се надвишава. Като цяло и сделки на тази цена вече са рядкост. Единствено чух за две сделки на цена 3000 лв на декар за поливни земи, така че цената е адекватна и при тях. Не се очаква и драстична промяна на субсидиите, за да повлияят на пазара.
  6) Доходност... започнах и завършвам с доходност. Въпреки ниската доходност и привидно малкия риск, нещата не изглеждат толкова розови, колкото са всъщност. Чувал съм легенди как някой ще купи 10000 декара и ще живее с рентата. Уви... като всяка друга инвестиция и тук има капани. Тази година е идеална за пример - бранша не е директно засегнат от C-19. Зеленчукарите се оплакват от намаляло потребление на хората, но да кажем, че те повечето си работят собствени земи. Зърнопроизводителите (както и останалите) са тежко засегнати от лисата на дъжд. Годината на места е трагична. Не говорим за нулева година, а за брутален минус. И в този ред на мисли съм говорил с доста зърнопроизводители. Част от тях не могат да си погасят текущите задължения. Не знаят как ще плащат рентите в края на годината. За районите към Каварна от ренти около 100 лв, коментират, че ще плащат между 10 и 20 лв. Други коментират, че няма изобщо да плащат ренти, тъй като в договора са описали такава година като форсмажорни обстоятелства. Други са на път да обявят фалит = 0 рента... Има и такива, които казват, че не могат да си позволят да не платят рента, за да не избягат хората при други арендатори.

  Та така, просто още една гледна точка. На мен лично не ми допада такава ниска доходност, по-скоро бих го броил за защита срещу инфлацията при наличие на "излишен" кеш. Сходно ми е и мнението за истерията с ХАпартаментите. Купувай народе ;)
   
 4. mr. smart saving

  mr. smart saving Одитор

  Регистриран:
  22 Фев 2019
  Постове:
  170
  Лайкове:
  45
  Репутация:
  30
  И аз държа малко земя, 6% ми е год.доходност. Последните 10г имах няколко забавени плащания, но все пак ги получих. Проблеми най-вече с арендаторите, ако е договор за аренда цената за декар се фиксира за поне 5г напред, а през това време пазарната цена се повишава. Арендатора почва да изнудва собствениците да подпишат нови договори, в замяна плаща по новите по-високи цени. Ако пък е договор за наем, той е за 1 или 2г и всяка следваща година може да правиш нов по новата по-висока цена, но трябва да си гъвкав защото арендната година е до Септември, а договорите се подписват до Март предходната година. Има и риск цената да падне ако отрежат евросубсидиите.
   
 5. dimitar_ivanov90

  dimitar_ivanov90 Финансов Аналитик

  Регистриран:
  23 Дек 2018
  Постове:
  40
  Лайкове:
  10
  Репутация:
  8
  Моята инвестиция в земеделска земя е индиректна - купих 100-тина акции на Адванс Терафонд АДСИЦ, сумата е пренебрежимо малка, но все пак е нещо. Цената малко се понижи в сравнение с покупната, но се придържам къв стратегията Купи и Дръж, историческите данни показват, че акциите на Адванс се понижават като цена през зимните месеци, така че тепърва се очакват спадове, но мисля, че не сбърках с инвестицията.
   
 6. mr. smart saving

  mr. smart saving Одитор

  Регистриран:
  22 Фев 2019
  Постове:
  170
  Лайкове:
  45
  Репутация:
  30
  Зя точки 1 до 5 - съгласен.
  За точка 6 - доходността - коментарите и легендите са силно преувеличени. Вече си получих арендата за тази година - 60лв/декар, при цена 50лв миналата година, т.е. 20% се е увеличила.
   
 7. Вальо

  Вальо Одитор

  Регистриран:
  24 Май 2018
  Постове:
  93
  Лайкове:
  61
  Репутация:
  27
  Много зависи в кой район са земите. Сушата не е в засегнала цяла България, на места дори са доволни от годината. Аз давам инфо от клиенти, с които работя. Наясно съм, че няма как да е представителна извадка за цяла България. Просто още една гледна точка за размисъл.
   
  jkminkov likes this.
 8. mr. smart saving

  mr. smart saving Одитор

  Регистриран:
  22 Фев 2019
  Постове:
  170
  Лайкове:
  45
  Репутация:
  30
  Според мен основния фактор са евросубсидиите, арендаторите са зависими основно от тях, така че и да е слаба реколтата заради сухо време, пак ще платят защото иначе собственика бяга при конкуренцията. А за разни бедствия като пожари, градушки и т.н. те си правят застраховка за тяхна сметка.
   
 9. BlachSeaAR

  BlachSeaAR Финансов стажант

  Регистриран:
  7 Фев 2022
  Постове:
  1
  Лайкове:
  4
  Репутация:
  3
  Днес попаднах на този форум, регистрирах се и това е първият ми пост.
  Ще споделя моя опит с инвестирането в ЗЗ.
  Около 2005г. като се появиха първите АДСИЦ за ЗЗ доста се чудех, дали да инвестирам самостоятелно директно в земя или през АДСИЦ.
  Тогава имаше много предлагане на евтина земя, но бях неосведомен и невеж в материята.
  Избрах лекия път, доверявайки се на "професионалистите" - мениджърите на АДСИЦ.
  Днес от дистанцията на времето отчитам, че това беше огромна моя грешка.
  От 2005г. до 2012г. наливах поне 50% от инвестициите си в трите АДСИЦ-а, които съществуваха тогава. (Днес само АТЕРА остана).
  През 2012г осъзнал грешката си, разпродадох постепенно всичките си акции в 3-те АДСИЦ-а, като същевременно започнах да купувам реална земя. Включително от АТЕРА-та :) Продавах акциите им, за да купуувам от земите им:) Много съм доволен от това си действие.
  Бях се подготвил доста добре информационно. Не купувах насляпо. Тогава още нямаш отворена кадастрална карта. Купих си за доста пари карти за две области, които ме интересуваха. Като реален участник на пазара от тогава до днес, постепенно ми светваха все повече полезни лампички.
  2012-2013г. цените на земите вече бяха хвръкнали доста спрямо предходните години, но се намираха земи с 5-6-7% рентна доходност.
  Бяха времената, когато КТБ даваше на депозитите 8% лихви:) Това отклоняваше масовия поглед от земите.
  Следващите няколко години намирането на земя с такава доходност ставаше все по-трудно.
  За сравнение, днес на пазара се предлагат земи с 3,5-4,5% максимална доходност.
  Последната година рентите скочиха и вече отчитам 8-9-10% рентна доходност за земите, които съм купувал през 12-13г. Найс!
  Отделно, цената на земята за това време почти се удвои. Доволно.
  Прекрасно е, че притежавам ЗЗ в днешните инфлационни времена.
  Днес на пазара наблюдавам две важни тенденции.
  1. Предлагането на ЗЗ става все по-малко. Особенно след като масово хората почувстваха инфлационните процеси.
  2. Информацията за пазара на ЗЗ стана достъпна за обикновените хора. Най-вече благодарение на платформата Landlord.bg. Нещо като Биг брадър е според мен. Вижда и знае всичко за ЗЗ.
  Информационния монопол, който доскоро притежаваха големите играчи вече не съществува. Това е добре за пазара на ЗЗ според мен.
  Поне на информационно ниво, малките са равни на големите. Подобно на фондовия пазар. Крайно време беше.
  Как виждам пазара на ЗЗ напред във времето.
  АТЕРА-та постепенно ще залезе като инвестиционна алтернатива. Въпрос на време е. Възхваляваните му мениджъри го обезкръвяват най-безпардонно. Раздават тлъсти дивиденти, които са за сметка на продажбите на най-качествените земи. Това е път за никъде.
  В тази връзка дребния инвеститор желаещ да инвестира в ЗЗ, трябва напред във времето да се оправя сам. Да инвестира самостоятелно и директно в ЗЗ. Има свободен достъп до цялата необходима информация. Материята не е сложна за усвояване. Особенно в сравнение с финансовите пазари.
  Който вижда стойност и смисъл в такава инвестиция, лесно ще се научи да плува в тези води.
   

Сподели

 1. Този сайт използва "бисквитки" (cookies). Използвайки този уебсайт, Вие се съгласявате, че можем да поставим „бисквитки” на Вашия кoмпютър / устройство.
  Dismiss Notice