Да купим или да живеем под наем?

Дискусия в 'Недвижими имоти' започната от Nikolay Delchev, 22 Мар 2017.

 1. Nikolay Delchev

  Nikolay Delchev Owner ФорумФинанси

  Регистриран:
  11 Мар 2017
  Постове:
  428
  Лайкове:
  306
  Репутация:
  79
  Отварям дискусията за това кое е по-добре: да наемем или купим жилище със следната графика :)

  [​IMG]
   
  adsinf2, SpaceZeaLoT, Brandao and 2 others like this.
 2. toni90

  toni90 Сметководител

  Регистриран:
  14 Мар 2017
  Постове:
  121
  Лайкове:
  25
  Репутация:
  24
  Location:
  София
  Много готина графика. Проблемът е че хората не мислят рационално а емоционално.. а банките се възползват от това само вижте новите реклами на уникредит и дск "отдайте се на емоциите, оставете детайлите на нас", "купете си къща,кола защото така" за какво си говорим.

  Eто за какво говоря:
  [​IMG]
   
  Last edited: 23 Мар 2017
 3. Bankster

  Bankster Сметководител

  Регистриран:
  21 Мар 2017
  Постове:
  63
  Лайкове:
  11
  Репутация:
  14
  Реално никога не си собственик на жилище. Опитайте да не плащате данък на Държавата и ще видите кой всъщност е собственик ;)
   
  adsinf2 likes this.
 4. cross

  cross Финансов стажант

  Регистриран:
  16 Мар 2017
  Постове:
  8
  Лайкове:
  1
  Репутация:
  1
  Много философски... да, държавата си иска данъците, но при нает апартамент не можеш и една дупка в стената да забиеш, просто за да си сложиш картина. Българинът обича да си има собствено жилище, а това, честно казано, не е разбираемо.
   
 5. Bankster

  Bankster Сметководител

  Регистриран:
  21 Мар 2017
  Постове:
  63
  Лайкове:
  11
  Репутация:
  14
  Неслучайно, БЪлгария е водеща в света по "американска мечта" т.е. собствено жилище. Традиция, народопсихология - дупките да са му проблема на българина
   
 6. Brandao

  Brandao Финансов стажант

  Регистриран:
  14 Мар 2017
  Постове:
  13
  Лайкове:
  0
  Репутация:
  1
  Абе мнооого е субективно това. За едни е по-зигодно да наемат, за други да купят. Толкова варианти колкото и хора.
   
 7. kamentk

  kamentk Одитор

  Регистриран:
  28 Мар 2017
  Постове:
  159
  Лайкове:
  40
  Репутация:
  30
  Тая тема е стара като тази с кокошката и яйцето. Правил съм сметките в един друг форум, не ми се преписват отново, но ако имаш около 30-40 процента от сумата просто е безумна грешка да стоиш под наем. Особено в големите градове в България(разбирай София, Варна Бургас и Пловдив) цените на жилищата се увеличават стремглаво. Т.е самата покупка на жилище ти е инвестиция с някаква годишна доходност. Включвайки и спестения наем, който в първите няколко години ще отива за кредите, но след това ще си е чиста сума която ще ви остава и ще можете да инвестирате. В момента в който това жилище ви стане невъзможно за поддръжка или пък ненужно винаги можете да го продадете на по-висока цена от тази която сте го купили. Или пък ако имате възможност да си закупите друго и да го дадете под наем, като с този наем спокойно да финансирате новото си жилище.

  Хора с финансова грамотност да говорят за данъците като проблем на жилището и това че заради тях то е на държавата са пълни глупости. Данъкът върху моето жилище в центъра на София е едва 2/два/ промила от цената на която съм го закупил. А стойността на апартамента е доста по-висока от тази на която съм го купил.
   
  adsinf2 likes this.
 8. Bankster

  Bankster Сметководител

  Регистриран:
  21 Мар 2017
  Постове:
  63
  Лайкове:
  11
  Репутация:
  14
  Можеш ли да направиш сметката пак, защото не знам как го виждаш това като инвестиция при положение, че всеки месец имаш негативен паричен поток - т.е. това няма как да е инвестиция, по абсолютно никоя финансова/инвестиционна дефиния. Ако го взимаш с цел след време го шитнеш, и да покриеш всички разходи, то това е чиста спекулация.

  А за държавата - спри да си плащаш данъка, и гледай каква чиновническа репресия ще ти се изсипе, след която познай за кого остава жилището ти ... ако имаш късмет може и да не доплащаш после разликата на банката, като ти вземе имота.
   
 9. Dave Gahan

  Dave Gahan Финансов Аналитик

  Регистриран:
  28 Мар 2017
  Постове:
  35
  Лайкове:
  15
  Репутация:
  8
  Привет, би ли дал сметките, защото аз не съм на твоето мнение.
  Ето например при хубав тристаен в Сф да кажем за 200 000лв казваш, ако имам 80К и изтегля заем за останалите +прехвърляне и такси да кажем 130 ооолв за 25г. по 660лв.(и то ако никога ама никога през тези години не се вдигнат лихвите) всеки месец...един месец да мигна и КРАЙ. Да да видим къде ти излиза масрафа, ако искаш сложи в обратния вариант тези 80 000лв да ти носят да кажем 4-5% докато кихаш наеми.
  Също добави в твоя модел на 7-8г. ремонт на асансьор плащан от собствениците+ на 10-тата година ремонт на покрив.
  И това при 1100лв средна заплата в БГ - в Сф хайде да кажем 1300лв, ОК?
   
 10. Aleksandar Dyakov

  Aleksandar Dyakov Owner ФорумФинанси

  Регистриран:
  12 Мар 2017
  Постове:
  427
  Лайкове:
  187
  Репутация:
  61
  Ще се радвам да видя сметките, които прави и какъв период взима, защото ако говорим по краткосрочен план, то може и да му излязат сметките, но в дългосорчен план не е така.
  Мисля, да пусна тема по въпроса - ще сметка няколко различни сценарии и ще се радвам да се заформи дискусия.
   
 11. kamentk

  kamentk Одитор

  Регистриран:
  28 Мар 2017
  Постове:
  159
  Лайкове:
  40
  Репутация:
  30
  Ще ги пусна в идните дни задължително. Даже мога да ги ъпдейтна. Имайте предвид, че всеки гледа сумата по кредита като разход, но никой не гледа наема като разход. Естествено кредита не е за всеки. Трябва да имате сигурен доход и вноската да не надвишава да кажем 40 процента от месечните ви приходи. Трябва да имате поне 6 месеца напред, при които, ако по някаква причина спрете да можете да погасяте кредита да продадете жилището и да изплатите кредита. Но все пак мисля, че тук сме се събрали именно такива хора - с по-високи доходи и финансово грамотни. Т.е умеем да управляваме наличните финаси и няма да се заробим с кредит който не бихме могли да изплатим.

  Без много детайли - Жилище от 200 000 лв. - обзаведено изавършено - готово за нанасяне на момента.

  - Имаме 100 000 налични и 100к теглим заем за 20 години. Вноска по 720 лв при 6 процента ГПР. Дори процента е висок. Без предсрочно погасяване на нито един лев.

  От другата страна. Наемаме същото жилище - при 600 лв наем. По-скоро наемът на това жилище ще е 1100 лв. Но нека смятаме със 600.
  Всеки месец плащаме по 120 лв повече.

  За 20 години - 30 000 лв. Ако сме ги завъртяли във времето тези пари при 4-5 процента доходност (доста висока) да станат 50 000 лв. Началните 100 000 сме ги превъртяли по няколко пъти и сме ги направили 220 000 лв. Имаме 270 000 лв. Имаме от другата страна един апартамент наш и изплатен със стойност 200 000 преди 20 години. Цените на имотите вървят стремглаво нагоре и моята прогноза е, че цената на същото жилище вече ще е 300 000 лв и нагоре.

  Таксите за поддръжка и текущите разходи, данъци и т.н не ги броя. Те се балансират с евентуалната цена на две три смени на квартирата в този период с включени брокерски такси, хамали, някакви начални ремонти - например основна дезинфекция на новата квартира и сродни предплати и така нататък.

  Цялата сметка е със закръглян, но все в полза на наемите. И накрая пак не излиза сметката. Излиза, че сме се чанчили да инвестираме едни пари и да ги докараме до някаква доходност със всичките неудобства на живота под наем и накрая имаме по-малко пари отколкото бихме имали отколкото ако продадем жилището което сме изплатили. Замислете се ако бях сметнал с реалния наем - 1200 лв.
   
 12. Dave Gahan

  Dave Gahan Финансов Аналитик

  Регистриран:
  28 Мар 2017
  Постове:
  35
  Лайкове:
  15
  Репутация:
  8
  Не съм съгласен.
  Ти се базираш на световна тенденция на поскъпване на имотите и смяташ, че примерния ще е поскъпнал с 50%, ама не съм сигурен че ще стане така. Нека не забравяме, че ние сме световен феномен по намаляване на населението. Няма как ако жителите на територията намаляват и всички те имат жилища(95% - приемам остатъка за цигани) е няма как тогава амортизиращите се имоти да поскъпват. Ти гарантираш ли ми, че всяко семейство ще има по 3-4 деца, за да се повишава търсенето? Има едно село Ведраре(до Карлово), където едно време ее имало големи заводи и хората са строили блокове за работещите. Сега в момента там са се самонастанили мургавите братя и къртят арматура на воля.....дали след 20-30г. цялата страна няма да е така? Мислиш ли че тогава имотите пак така ще са поскъпнали?

  Второ 50К е дохода от главницата при проста лихва, при сложна цялата сума става 270К и това без ремонти, данъци, такси и т.н. и най-вече без поемане на 20годишен риск да останеш без доходи и банката да те изхвърли. Тоест дори при зададената от теб задача човека ще може да си купи целият имот след време, ако постиска под наем.

  5% е доходността от наем в бг защо ти се струва много?
   
  Last edited: 31 Мар 2017
 13. kamentk

  kamentk Одитор

  Регистриран:
  28 Мар 2017
  Постове:
  159
  Лайкове:
  40
  Репутация:
  30
  Наскоро мой познат продаде жилище в малък обезлюдяващ град не туристически атрактивен на двойна цена от тази на която го закупи преди 12 години и още тогава ми се струваше висока, а двойната ми се струва безумна, но се оказа, че така вървят имотите в този район.

  Това не го разбрах. Всички сметки са със сложна лихва.

  Ами добре обясних, че теглиш ли кредит трябва да имаш 6 вноски на пред през което време да продадеш имота и да ликвидираш ипотеката и да имаш останалата сума от парите като реално ще си вътре само с малко лихви, а може и поскъпването на имота да ги компенсира, а ако си живял под наем и останеш без работа къде ще отидеш да живееш? Хазяина няма ли да те изхвърли? Или ще те чака да му живееш в апартамента, докато събереш пари? Да, ще имаш някакви активи които обаче ако са инвестирани за 4-5 процента доходност, обикновено не можеш да освободиш толкова бързо, че да си стъпиш на краката.

  И ако е 5 процента доходността от наем - значи явно доказваш, че собственото жилище е по-изгодно, защото така няма да плащаш и прихода на хазяина. Нали се сещаш че всичките ти данъци, такси и т.н са включени в наема? Смисъл ако жилищата бяха неизгодни - никой нямаше да ги купува с цел отдаване под наем.
   
 14. Dave Gahan

  Dave Gahan Финансов Аналитик

  Регистриран:
  28 Мар 2017
  Постове:
  35
  Лайкове:
  15
  Репутация:
  8
  Ако имам 100 000лв спестени и инвестирани(носещи ми по 5К) хич няма да ми е в ухото че съм останал без работа и за наем ще има и за друго. Но ако съм с ипотека....жална ми майка. Не разбрах мнението ти по по- важния въпрос определящ цените след 20г. Значи Аз, ти, Стефан и Иван имаме по 3 дъвки ВСЕКИ. Стефан отива в Англия ама си оставя дъвките при нас. Иван умира. Какво те кара да мислиш че след 20г. аз и ти като последните останали тук ще си даваме двойни цени за да си изкупим един на друг дъвките при толкоз много дъвки?
  п.п. хайде колела или каруци да са или нещо друго.
   
  Last edited: 31 Мар 2017
 15. Aleksandar Dyakov

  Aleksandar Dyakov Owner ФорумФинанси

  Регистриран:
  12 Мар 2017
  Постове:
  427
  Лайкове:
  187
  Репутация:
  61
  Ще се радвам да видя сметките, които прави и какъв период взима, защото ако говорим по краткосрочен план, то може и да му излязат сметките, но в дългосорчен план не е така.
  Мисля, да пусна тема по въпроса
  Можеш ли да ми кажеш, коя банка дава 6% ГПР и това за какъв период?
   
 16. Aleksandar Dyakov

  Aleksandar Dyakov Owner ФорумФинанси

  Регистриран:
  12 Мар 2017
  Постове:
  427
  Лайкове:
  187
  Репутация:
  61
  Dave Gahan likes this.
 17. Соня Цветанова

  Соня Цветанова Финансов стажант

  Регистриран:
  2 Юни 2017
  Постове:
  9
  Лайкове:
  2
  Репутация:
  3
  Винаги съм се питала кое е по -изгодно дали да имаме собствено жилище или да живеем под наем .В България е наложено мнението ,че всеки успял човек трябва да има собствено жилище било то къща ,апартамент и т.н.Познати ,живеещи в различни страни в Европа от дълги години и били наемоползватели вече закупуват собствени жилища.Дали това се дължи на балканското възпитание или на финансов нюх?Все пак нали тези жилища под наем са нечии,защо те са избрали този начин на инвестиция?Наскоро четох една статия , в която пишеше с факти и данни ,че да се живее под наем е по-изгодно.Може и така да е ,но усещането ,че си само временно там и си като дърво без корен не ми допада и съм твърдо "Да" за собственост.
   
 18. Opi

  Opi Одитор

  Регистриран:
  17 Апр 2017
  Постове:
  314
  Лайкове:
  55
  Репутация:
  47
  Да не си чела тази статия - http://forumfinansi.com/threads/Наем-срещу-Собствен-дом.74/
   

Сподели

 1. Този сайт използва "бисквитки" (cookies). Използвайки този уебсайт, Вие се съгласявате, че можем да поставим „бисквитки” на Вашия кoмпютър / устройство.
  Dismiss Notice